چهار نکته مهم انتخاب روغن موتور مناسب
در مقالات قبلی مگ پترونول، نکات شاخص گرانروی و سطح کیفی روغن موتور، برای انتخاب روغن موتور بررسی گردید. در ادامه قصد داریم به دو نکته مهم دیگر در انتخاب روغن موتور مناسب یعنی فناوری و فرایند ساخت روغن موتور و حجم روغن موتور قابل تعویض بپردازیم.
فناوری ساخت روغن موتور
روغن موتور های موجود در بازار از نظر فناوری و فرایند ساخت به سه دسته تقسیم بندی می گردد که تقریبا بر روی بسته بندی تمام روغن موتورها، فناوری ساخت روغن موتور درج می گردد.
روغن موتور معدنی (Mineral)
روغن موتورهای معدنی اولین نوع روغن موتور تولید شده می باشد. در واقع روغن موتورهای معدنی بر پایه نفت خام تولید می گردند. روغن موتورهای معدنی با توجه به فرایند ساخت ساده تر، نسبت به روغن موتورهای فول سنتتیک یا نیمه سنتتیک قیمت های به مراتب پایین تری دارند. روغن موتورهای معدنی بیشتر وظیفه روانکاری را برعهده دارند. به خاطر عدم اصلاح ساختار شیمیایی و مواد افزودنی کمتر در این نوع روغن موتور، بازه زمانی مابین دو تعویض روغن موتور کوتاه تر می باشد. روغن های معدنی در موتور خودروهای قدیمی استفاده می شوند.
در صورتی که براساس دفترچه راهنمای خودرو، می بایست از روغن موتورهای معدنی برای موتور خودرو استفاده نمایید. روغن موتورهای معدنی پترونول انتخاب مناسبی هستند.
روغن موتور سنتتیک یا فول سنتتیگ (Synthetic)
در جنگ جهانی دوم، آلمانی ها با توجه به نبود نفت، با استفاده از زغال سنگ و گاز متان بصورت انبوه اولین روغن موتور سنتتیک را تولید کردند. این نوع روغن موتورها ابتدا در موتور جت مورد استفاده قرار گرفت ولی با گذشت زمان و نیز مزایای زیاد نسبت به روغن موتورهای معدنی، در موتور خودرو نیز مورد استفاده قرار گرفتند. روغن موتورهای سنتتیک از طریق ترکیبات شیمیایی و در آزمایشگاه تولید می شوند. در فرایند ساخت روغن موتورهای سنتتیک، ناخالصی موجود در روغن موتور از بین می رود. ساختار شیمیایی روغن موتور به گونه ای اصلاح می گردند تا روغن موتور کیفیت و روانکاری بالاتری نسبت به سایر روغن موتورها داشته باشد.
هر روغن موتور از دو بخش متمایز تشکیل شده است، بخش اول پایهی اصلی روغن است و بخش دوم، ادتیو ها و افزودنیهایی است که به ترکیب اصلی اضافه میشود تا محصول نهایی تولید شود. تفاوت اصلی روغن موتورهای مینرال و سنتتیک در ترکیب پایهی آنهاست. ترکیب پایه در روغن موتورهای معدنی از نفت خام به دست میآید درصورتی که ترکیب پایهی روغنهای سنتتیک را ترکیبات شیمیایی آزمایشگاهی تشکیل میدهد.
دارا بودن ساختار مولکولی یکنواخت یکی از ویژگی های روغن موتورهای سنتتیک، نسبت به به روغن موتورهای مینرال می باشد. مولکول های روغن موتورهای سنتتیک به راحتی می توانند روی هم بلغزند و بهترین عملکرد روانکاری را داشته باشند. در صورتی که ساختار مولکولی روغن موتورهای مینرال، یکنواخت نبوده و برای لغزیدن روی یکدیگر با مشکل مواجه می شوند.